Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Ät gott med GI-metoden

Carina Edenfäll, 44, gick över till GI-metoden och förlorade 26 kilo på ett halvår. Nu fortsätter hon att välja bort de vita kolhydraterna.

Så inleds en artikel i Dagens Nyheter vilken handlar om just Carina, och hennes väg mot ett smalare liv. Det är verkligen en fascinerande läsning, och man blir själv motiverad till att äta och träna rätt. Det Carina har gjort är att äta lättare mat. Hon har valt att följa GI-metoden för att bli av med sina kilon, samtidigt som att hon har tränat. GI-metoden går ut på att du byter bort snabba kolhydrater mot långsamma som har lågt glykemiskt index. Det är verkligen härligt att läsa det finns metoder som fungerar för de som behöver  gå ner i vikt, men det framgår också att det har varit svårt för Carina. Att leta recept och lära sig vad hon får och inte får äta har varit en utmaning, men genom att få lätta mattips har hon till slut lyckats gå ner.
Vad som verkligen är bra med dieten är att det finns mycket att äta av, och bland annat kan man avnjuta härlig husmanskost utan att få dåligt samvete. En klassisk omelett med ost och skinka kan du till exempel äta när du går på GI, lika så grillad korv. Om du vill ha en fin rätt till söndagsmiddagen finns det också mängder av goda alternativ, och dina gäster kommer antagligen inte ens märka att de äter någonting som är lagat efter GI-metoden. Var inte rädd för att testa denna metod om du vill gå ner i vikt, eller kanske bara hålla en mer hälsosam kost.