Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Att välja närproducerat

Det har blivit allt mer populärt att välja bort livsmedel som har färdats en lång väg för att hamna på bordet, utan istället välja sådant som producerats i närheten av där man själv bor. Även stora livsmedelsjättar har börjat inse detta. Ett exempel är de stora mejerierna, som börjat samarbeta med lokala mjölkbönder. Dessa bönder får sätta den egna gårdens namn på mjölkförpackningarna. Det kanske är samma mjölk som innan, men det blir ännu tydligare att den inte har färdats så långt. Förutom mjölk är det också många som väljer närproducerat kött från lokala slakterier.

En bonus

Det finns också de som går ett steg längre, och köper så mycket de kan direkt av producenterna. Detta är faktiskt fullt görligt om man bor i en större stad, då det ofta finns flera gårdar i omgivningen. De som gör detta hävdar att den närproducerade maten är nyttigare och godare, vilket kanske inte nödvändigtvis stämmer. Däremot kan nog ingen ifrågasätta att den som köper sin mat på detta sätt får lära sig mer om produktionsmetoder, om hur en bondgård faktiskt fungerar, och dessutom lär sig mer om landsbygden och dess villkor i stort.

Några fällor att se upp för

Den som vill välja närproducerat får dock vara vaksam, och läsa på en aning. Livmedel som kräver en del arbete innan det kan säljas i affären kan ha bearbetats någonstans långt borta. Det här är vanligt när det gäller matvaror från havet. Räkor som fiskas på den svenska västkusten kan sedan skickas till Rumänien eller Nordafrika för att skalas innan de transporteras tillbaka till Sverige och säljs som svenska, handskalade räkor. Vilket de ju förvisso är. Ett annat exempel är fryst fisk, som fiskas i svenska eller norska vatten, men rensas och paketeras i Thailand. Detta låter absurt, men det förekommer. Lönekostnaderna i Thailand är så pass mycket lägre än i Skandinavien att detta lönar sig. Ta därför reda på inte bara var en matvara har fiskats eller odlats, utan även vad som har gjorts med den därefter, och inte minst var detta skedde.