Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Ekologisk mat och dryck

Populära inslag av mat och dryck har nu blivit ekologi. Maten vi äter ska vara ekologisk, utan besprutning och tillsatta ämnen. Maten ska vara odlad och levereras till butiken på mest skonsamma sätt. Med detta innebär det inga onödiga transporter fram och tillbaka och minsta koldioxidutsläpp. Vissa livsmedel kommer dock från utlandet och därför är det viktigt att man är säker på att det fraktats på ett hållbart sätt, vin är just ett sådant livsmedel.

Det började med grönsakerna, krav, rättvisemärkt och ekologiska frukter och sallader trillade in i butiken. Efter skandalen med bananernas odlingar där arbetarna fick allvarliga skador av gifterna så vart det ännu mer angeläget att äta ekologiskt och närproducerad mat. Vin har blivit väldigt populärt för många att köpa som ekologiskt alternativ. Detta har vinodlare runt om i världen anammat och börjat göra vin på ekologiska rankor och utan miljögifter för att hålla insekterna borta.

Just vin kommer ofta från utlandet och det kan handla om australiensiskt, spanskt, sydafrikanskt eller italienskt vin som tagits fram på ett ekologiskt vis. Värt att komma ihåg är att man behöver ha koll på hur vinet transporterats. Transporterna är nämligen det som släpper ut mest koldioxid och som påverkar miljön negativt. Så svenskarnas älskade husmanskost har nu blivit ekologiskt och likaså vårt dricka. Till och med öl har börjat bryggas på ett hållbart sätt. Även svenska ölbryggare har tagit sitt ansvar och börjat använda ekologiska ingredienser. Om man återgår till vinet så kan man få gott om tips på ekologiska viner, dels på vinbanken.se men också på vinmässa: