Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Fler äter glutenfritt

Den som vill haka på den senaste hälsotrenden bör skippa gluten. De glutenfria varorna i butikerna säljer bättre än någonsin och allt fler vill ha en kost helt fri från gluten.

I Göteborgs-Posten kan man läsa att glutenfria varor de senaste åren har blivit en riktigt stark mattrend. Försäljningen fortsätter att stiga mycket och allt fler hakar på trenden. Chefsdietisten på Ica Sverige säger att man har sett en ökning av glutenfritt med hela 25 procent under året och antalet sålda glutenfria produkter har ökat stort i flera år nu. Forskare tror att så pass många har hakat på trenden för att den signalerar att man är hälsomedveten och tänker på vad man äter.

Bagerierna kör glutenfritt

I och med att så många vill äta glutenfritt nu, blir det allt lättare att göra så. I butikerna finns ett enormt utbud av sådana produkter och även på nätet kan man hitta glutenfria produkter till bra priser. Folks behov av att kunna välja ett glutenfritt alternativ har nått så långt att till och med Paris bagerier, som är kända för sina glutenproppade bakverk, har börjat satsa mer på glutenfritt. I Svenska Dagbladet kan man läsa att de har hoppas på trenden för att möta den ökande efterfrågan.

Blir piggarebaka-deg

Medan många är kritiska till den här trenden på grund av att glutenfria produkter ofta är dyrare än vanliga, är det många som känt på fördelarna med en glutenfri kost. Tv-profilen Kristin Kaspersen är en utav dem som gjort det och hon säger att hon blivit så mycket piggare sedan hon slutade äta gluten.

”Utan gluten är magen lugn och jag får mer energi.” Läs mer.