Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Framtiden: ekologisk catering?

mat ekologisk

Det finns två saker som sker i vårt samhälle just nu som är i nära samverkan med varandra som kan påverka väldigt mycket i vårt sätt att leva, handla och framför allt vårt sätt att äta. Det handlar om dels nyheten om att ekologisk mat är på stark framfart i svenska butiker samt att restaurangnäringen även den ökar stadigt.

Att restaurangnäringen ökar kan vi se på flera olika plan. Dels kan man se det på att fler väljer att köpa mat ute, både för att äta på plats i lokalen och för att ta med sig. Dels handlar det om att olika firmor som sysslar med catering, till exempel http://www.dincatering.com får ett ökat tryck. Det är en sak som är enkel att förstå eftersom catering är något som underlättar väldigt mycket för väldigt många. Man vill bjuda på god mat av hög kvalitet för att se till att göra sig själv och sina gäster nöjda, men man kanske själv saknar den kunskap och tid som behövs för att själv göra den mat som ska serveras. Då är en bra cateringfirma verkligen räddaren i nöden.

Ekologisk mat på frammarsch

Det har varit ett starkt år för ekologisk mat, och allt fler medvetna konsumenter har börjat köpa ekologisk mat i stället för konventionellt odlade och framtagna råvaror. Detta är en väldigt fin utveckling som är bra på många sätt. Dels kommer det göra så att utbudet av ekologiska varor i butikerna ökar, för så fungerar det mer utbud och efterfrågan i handeln. Och dels skapar det öppna landskap och en minskad användning av bekämpningsmedel och gifter, och dessutom finns det stora vinster i att till exempel byta till ekologisk mjölk då den innehåller mer omega-3 än oekologisk mjölk.

Mer ekologisk catering i framtiden?

Man kan ju spekulera i vad det här kommer att leda till när man ser på framtiden, och en av de saker som mycket väl skulle kunna komma att hända är att det blir fler cateringfirmor som öppnar som är specialiserade på det här med ekologisk mat och helt är inne på att laga all sin mat med ekologiskt odlade råvaror. Det finns i dag förnimmelser av detta men ännu ingen stor aktör som tagit på sig den profilen ännu, vilket vi ser mycket fram emot att se i en nyttigare, hälsosammare och mer ekologisk framtid.