Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Grilla vegetariskt i sommar

Att grilla är sommarens mest populära sysselsättning – men många vegetarianer känner sig utanför i all köttgrillning. Varför inte testa en köttfri grillning? Det finns goda alternativ att välja på.Ostbricka_gott_mat

Det är något av en trend att välja vegetariskt snarare än att äta kött, fisk eller fågel. Många är det dock som anser att det är svårt att hitta bra recept när det kommer till sommaren – och all grillning som kommer med. Men det finns faktiskt fler vegetariska alternativ än många tror som man kan grilla på sommaren, och en favorit bland många är halloumi. Därför tänkte vi bjuda på ett favoritrecept: Grillad halloumi med sommarprimörer och matvetesallad. Till detta kan du bjuda på ett gott vin som till exempel rosé eller vanligt vin. Det här är en rätt som passar med de flesta viner till sommaren. Tips på bra viner hittar du i denna artikel från Sydsvenskan.

Grillad Holloumi med matvetesallad

Receptet är för 4 personer.

Börja med att koka matvete för 4 personer, instruktioner hittar du på förpackningen. Låt sedan matvetet svalna. Därefter lägger du en ask cocktailtomater, med kvisten kvar, i en ugnsfast form. Ha lite olivolja över och krydda med salt samt peppar. Tomaterna ska sedan stå på 25 grader i ugnen i ungefär 10 minuter. När detta är klart så skalar du och skär en morot, 5 rädisor och ett knippe salladslök i den storlek som du önskar ha. Självklart kan ni addera andra grönsaker också, eller till exempel svamp och rödlök. Smart är det att välja efter säsong, det är oftast det godaste alternativet. Grönsakerna och de ugnsbakade tomaterna blandar du sedan tillsammans med den svalnade matveten. Krydda därefter ytterligare med rapsolja, persilja, salt och peppar. Smaka gärna av ifall det är en annan krydda du också vill ta med. När allt detta är gjort ska du sedan göra det roligaste: grilla. Detta är ingen direkt svår uppgift, utan du grillar precis som du gör med vilken rätt som helst. Det bästa med halloumin är att den grillas och är klar snabb. Stek den på hög värme på vardera sida i en minut så är den sedan klar. Servera gärna detta med citronklyftor.

Låter det smaskigt? Det tror vi, det är det också. Detta kan man även, ifall man vill utöka rätten, komplettera med majskolvar – också en populär rätt som förknippas med kött men som helt klart är ett bra vegetariskt alternativ. En god idé är att variera majskolvarna genom att krydda med parmesaneost och canjenpeppar. Det är något av en succé i Mexiko men har än inte riktigt upptäckts i Sverige.

Grilla säkert

Nu när du ger dig ut i trädgården för att grilla en god matbit får du dock inte glömma att grilla säkert. Några av de saker du kan ha i åtanke är att se till att gasolgrillen är CE-märkt, att du inte slänger engångsgrillar (om det är vad du använder) i vanliga papperskorgar, att du placerar grillen en bit från diverse fasader samt att du aldrig använder t-röd eller bensin när det kommer till kolgrillar. Fler bra tips om hur du grillar säkert hittar du här.

grilla sommar mat