Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Grilla i vinter också!

vintergrillVintern är här och många platser i landet ligger snötäckta. De kallare graderna gör att vi gärna håller oss inomhus, men så behöver det inte vara. Är du en riktig grillfantast så går det bra att grilla på vintern också! För varför ska man skippa fantastiskt grillad mat bara för att det är lite kyligare utomhus? Det är bara att pälsa på sig och bege sig ut för att grilla en fantastisk middag till nära och kära!

Tidigare inlägg har behandlat sommargrillning och vegetariskt mat. Men vad är det som säger at man bara kan grilla på sommaren? Ingenting egentligen. Testa en riktig succé, nämligen att grilla utomhus på vintern också, oavsett om det gäller kött eller vegetariskt!

En tät grill och varma kläder

Det är hur mysigt som helst att grilla utomhus på vintern, och faktum är att grillsäsongen att aldrig tar slut. Preppa allt det som ska grillas ordentligt inomhus och på med pannlampan, vinterjackan, mössa och vantar – sedan är det bara att börja grilla! Men det gäller att vara lite snabb när man grillar utomhus, det blir annars rätt så kallt att stå där ute. Det viktigaste är att man har en tät grill när man grillar på vintern, så att värmen inte sipprar ut. En keramisk grill är att föredra, den är tät, har tjocka väggar och behöver mindre kol till grillningen. Men det funkar också bra att vintergrilla med en helt vanlig kolgrill. Utgå ifrån det du redan har hemma och testa dig fram.

Grillevenemang och kurs på hösten

I Helsingborgs Dagblad kan man läsa om en grillevenemang med grillkurser som ägde rum i Bräcke. Där samlades ett 40-tal grillentusiaster för att lära sig att grilla på amerikanskt vis – på hösten. När sommaren är slut ska man inte låta sig hindras, det är bara att grilla på. Evenemanget kallas Holy Smoke och en av personerna bakom tillställningen är Johan Fritzell. Han menar på att grillsäsongen håller på från den 1 januari till den 31 december, den tar alltså aldrig slut. En grill har många användningsområden, den kan man till och med grädda lussekatter på under julen, säger han.