Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Hållbarhet som håller oss samman

Hållbarhet är inte bara en trend, det är något vi måste eftersträva för att såväl ta hand om planeten vi har och oss själva. När vi äter exempelvis ekologiskt kan vi undvika att onödiga gifter släpps ut i naturen, samt ta hand om de resurser vi har. Vi strävar allt mer efter att äta det som är hållbart.

I modern tid har vi blivit allt mer medvetna till när det kommer till att äta ekologiskt. Inte bara för att vi blir varse om klimatförändringar men för att dessa och uppmärksammas. Även om vegetarianism och veganism är särskilt populära bland de som äter hållbart, finns det möjlighet att äta kött i sparsamma mängder. Helst av allt ska det då vara ekologiskt, för djurens, naturens och även din skull. 

Fördelar med att äta ekologiskt

Det finns många fördelar med att äta ekologiskt. De absoluta främsta fördelarna är att du väljer ett hållbart sätt för såväl odling som hållning av djur. Det i sin tur bidrar till ett mer klimatsmart sätt för oss människor att äta. Såklart kan ekologiskt kosta några kronor mer, men i slutändan är det värt det. 

Några andra anledningar att välja ekologiskt är:

  • Odling – Ohållbart jordbruk leder till att maten vi äter innehåller rester av bekämpningsmedel och konstgjorda tillsatser. Dessutom har cirka en tredjedel av alla vilda bin börjar försvinna. Ekologiska gårdar har oftast 50 % mer arter, såväl växter som viktiga pollinerare.
  • Djur – Det är sällan svenska grisar eller kycklingar få se solljuset, utan hålls instängda fram till slakt. På KRAV-märkta gårdar får djuren gå ute med grönbete under sommaren och böka omkring i jorden på vintern. Att köpa ekologiskt är att ta hänsyn till djuren. 
  • Människor – Enligt FN dör omkring 200 000 människor i utvecklingsländer på grund av bekämpningsmedelsförgiftning från att arbeta med jordbruk. Detta på grund av otillräcklig skyddsutrustning. Dessutom kan detta leda till risk för Parkinsons och andra sjukdomar. Genom att välja ekologiskt tar du hänsyn till människorna.