Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Husmanskost ute och inne

Att äta husmanskost är nog det vanligaste i Sverige. Falukorv, köttbullar, pannkakor, pasta, potatis och så vidare är måltider som alla svenskar har ätit, och säkerligen äter flera gånger i veckan. Och även om det vanligaste är att man äter husman hemma, så har det de senaste åren börjat ploppa upp flera olika restauranger med fokus på just husmanskost. Dagens Nyheter har, efter att en läsare hört av sig med en fråga om var man hittar husmanskost på krogar i Stockholm,  lyft fram några av de krogarna – och det är deras läsare som kommer med tipsen.

Varför restaurang när man kan laga hemma?

Till viss del kan det kännas lite löjligt att gå ut på restaurang och äta husmanskost, när man faktiskt kan laga det hemma. Och speciellt nu när det är så enkelt att gå mat hem utan att ens behöva beställa (läs mer om detta på matkasseguiden.se), men kanske är det själva restaurangupplevelsen folk är ute efter? Det är oklart. Vill folk gå ut och äta mat de lika gärna kan laga hemma, ska de självklart få göra det. Och kanske lagar de istället kulinariska maträtter hemma? Medan de äter de vanliga ute? Lite upp och ner och tvärtom, kanske är det den nya trenden?

Hur som helst! I tidningen skriver de om flera olika restauranger, och de serverar allt från Isterband och pölsa till klassisk surströmming. Vad som är väldigt intressant är att det är just läsarna som faktiskt recenserar och tipsar. Mikael tipsar till exempel om en krog i Nacka där man kan hitta kroppkakor och kåldolmar. Eller Lena som tipsar om ett ställe på Smålandsgatan som serverar isterband och stuvad potatis med inlagda rödbetor. Det är kul att läsa, och smart av Dagens Nyheter, eftersom det ger väldigt mycket personlighet till artikeln och man känner att recensionerna är trovärdiga.