Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Kosttillskott och nyttigt grönt

Komplettera maten med kosttillskott för bra effekt, så du får i dig allt du behöver. Men viktigt är också att äta mycket nyttigt och grönt, som broccoli till exempel.

Vill du komplettera din kost med vitaminer, selen och omega 3-fettsyror för att stärka upp dig och få i dig allt du faktiskt behöver för att bibehålla viktiga funktioner i din kropp? Då är tipset att du går in och läser på https://www.vitaepro.se/. Detta kosttillskott är bland annat bra för muskler, brosk och ditt immunsystem.

Detta är den enda grönsaken du behöver äta

Vilken annan kost behöver du äta för att få i dig rätt ämnen och bra näring? Det finns faktiskt en hel del nyttigt som är viktigt att tillgodogöra sig. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur en läkare hävdar att vi endast behöver äta en enda grönsak för att verkligen påverka vår hälsa på ett positivt sätt, det är inget annat än broccoli. Enligt samma läkare har denna gröna grönsak flera hälsofördelar som att den till exempel skapar goda magbakterier, bidrar till en synd tarmhälsa samt ger kroppen ett ökat och bättre immunförsvar.

God maghälsa påverkar även hjärnan och psyket. När magen inte mår bra påverkas hjärnan och effekten kan vara allt från ångest och stress till depression eftersom de två delarna av kroppen är nära sammankopplade. Att äta broccoli är alltså bra för både hjärta, tarm, mage och hjärna, kort sammanfattat: både din fysiska och psykiska hälsa. Se bara till att inte fritera eller koka broccolin, ät den i stället lätt ångad så får du ut så många näringsämnen som möjligt.

Andra bra grönsaker och grönt att äta listas i Expressen, det är bland annat spenat, gröna bönor, gröna ärter och sockerärter, avokado, vita bönor, purjolök, blomkål, linser, kikärter och  kantareller. Läs mer om alla godingar i denna artikel som du när här.

Detta ska du inte äta

Grönt du inte ska äta däremot, det är fruktkärnor från äpple, mango, persika, päron osv så vidare. Raberberblad får du heller inte äta råa, de innehåller giftet oxalsyra. Röda, råda kidneybönor är även de giftiga och du måste blötlägga dessa i minst fem timmar innan du kokar de så blir de nyttiga och näringsrika. Mer om detta här.