Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Lyxigare husmanskost

Att husmanskost är någonting som inte bara är fantastiskt gott utan även nyttigt (eftersom det oftast innehåller mat från hela kostcirkeln) är någonting vi listat ut sedan länge – men nu när mat blivit något av en trendsak, är det kul att se hur husmanskosten framstår som en av de mest avancerade rätter. Detta blev extra tydligt i matprogrammet “Sveriges mästerkock” som har blivit mycket populärt den senaste tiden. Det var under ett avsnitt som de tävlande skulle göra svensk husmanskost till 25 turister som nerverna gjorde sig synliga. I en artikel från Expressen kan vi läsa några av de kommentarer som deltagarna säger i och med tävlingen:matkasse

– Jag har så jävla dålig känsla. Jag har otroligt dålig magkänsla, säger Fredrik Jonsson, 29.
Han fortsätter:
– Löken glider ur fingrarna på en. Jag är så stirrig, säger han vid skärbrädan.
Det fortsätter från övriga deltagare:
– Den här gången är jag helt nollställd, säger Linda Letelier Hansson, 39.

Och det är både intressant och roligt att se hur de påverkas. Detta är alltså husmanskost som ska lagas – någonting som är det vanligaste man äter i Sverige. Men vanligt behöver inte betyda gott och bara för att vi är vana med “simpla” köttbullar, innebär det inte att en människa från ett annat land inte ser det som en delikatess. Och om mottagaren av maten anser att det ska smaka unikt, lyxigt och gott krävs det ansträngning.

Vill även du anstränga dig och bjuda in till middag med god husmanskost på menyn? Då rekommenderar vi att du utgår från dessa tre rätter som vi har tagit fram i ett tidigare inlägg här: toast skagen med avokado och rom, köttbullar med lingon och potatis och avslutningsvis: klassisk äppelkaka med vaniljsås. Mmgott!