Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Mer husmanskost till folket!

I vårt avlånga land har vi många matälskare, men det är långt ifrån alla som uppskattar den gamla hederliga svenska kulturen. Istället går man utanför vårt lands gränser för att hitta favoritmat och tillaga den, till vänner eller till gäster på restaurang. Och det är såklart inget fel med det! Olika typer av mat gör att allting blir otroligt gott när man väl äter det. Men samtidigt är det nog en hel del som faktiskt sörjer att klassisk husmanskost serveras på allt färre restauranger, och i allt färre hem. Och det är inte det att det inte är bra och otroligt god mat, tvärt om! Husmanskosten har bara blivit lite bortglömd i vårat så moderna samhälle. På sydsvenskan.se kan man dock läsa lite om en klassisk kokbok fylld av husmansrecept som nu finns i en ny tappning. Något som förhoppningsvis inspirerar många till att börja laga massor av god, svensk mat igen.

Tore Wretmans dunderklassiker ”Svensk husmanskost” från 1967 är ett viktigt bidrag, och den finns nu i ny kalasfin utgåva. Illustrationerna är gjorda av den nyss bortgångne Stig Claesson, men det här är inte Slas show. Det här är Wretman hela vägen från start till mål. Här finns precis allt det vi kanske tror är utrotningshotat: lungmos, inkokta laxfenor och ölsupa. Recept och anekdoter, kort historik och kärleksförklaringar om vartannat.

Att börja laga uteslutande husmanskost är såklart inget som det uppmuntras till, men kanske en gång i veckan? Dessutom, en varierad kost är alltid den bästa, visst är det så?