Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Nya tider för husmanskosten

Husmanskost är något som varit populärt i många svenska hushåll genom åren, även om vissa hellre äter annat. Men vad är husmanskost egentligen? Mångas tankar går nog mot köttbullar med potatis, lingonsylt och gräddsås eller kåldolmar och kokt potatis, men är det verkligen så även nu för tiden? Visst finns det ju traditionell husmanskost som man aldrig egentligen kan byta ut, men en hel del rätter som kanske inte räknades som det förr gör det kanske numer. Rätter som vi helt enkelt verkligen tagit till oss här i Sverige! Och visst, tacos och kebab är kanske inte husmanskost även om vi tagit in dem och gett dem en självklar plats i vår matkultur, men saker som till exempel Lasagne? Det har verkligen blivit en klassisk rätt i många hushåll, och kanske mycket på grund av att den kan komma i så många olika varianter. På http://www.matklubben.se/recept/lasagne kan man i princip hitta hur många recept som helst på just lasagne, vare sig man älskar kött eller fisk eller är vegetarian.

Såklart kommer vi alltid att älska husmanskost i alla dess former, men vi ska inte vara rädda för att den utvecklas! Allting var faktiskt inte bättre förr, vad än mormor säger. Man ska nämligen inte vara rädd för att testa nya varianter på annars kanske lite tråkiga och ibland smaklösa och traditionella versioner av just rätter som går under rubriken husmanskost. Man äter trots allt för att det ska vara en riktig njutning, och för att bli mätt såklart, så varför inte göra det bästa av varje måltid?