Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Restauranger med husmanskost

Kan det finnas ett tråkigare svenskt ord än husmanskost, smakar man på ordet så låter det lite “gråsossesvensson” i en Roy Andersson film. Men i själva verket smakar husman väldigt gott för det råkar vara svenskarnas favorit när de går ut för att äta på restaurang och det finns många restauranger att välja mellan, särskilt i Stockholm.

Älskad av alla

Maten är inte alls som det låter, beige ärtsoppa, bruna bönor och kåldolmar utan de allra flesta restauranger serverar husmanskost på sitt eget vis, med sina stjärnkockars speciella touch på maten.Även den Londonbaserade The Guardian tycker om svenskarnas husmanskost och utsåg järnvägsrestaurangen på Östra Station till en av Europas bästa guldkrogar. De föll pladask för deras trettiotalsinredning som varit den samma i generationer men framförallt för den vällagade maten. Restaurangen är även en av matrecensenten  Edward Bloms favoriter och dit går han ofta enligt en artikel i Metro. Vill man testa på de olika restaurangerna kan det vara bra att besöka en guide som listar olika restauranger i olika stadsdelar i Stockholm, Restauranger Stockholm är en av dem som skriver om hela restaurangupplevelsen och ger bra tips om restauranger man bör besöka och vilka man bör undvika. Du hittar den på: www.restaurangerstockholm.nu

Klassiska rätter

Husmanskost är ju inte bara en rätt utan är ett samlingsnamn klassisk husmanskostöver maträtter som anses traditionella i ett visst land eller region. De rätter som anses är klassisk svensk husmanskost är:

  • Köttbullar med potatis och lingon
  • Kåldolmar
  • Stek och potatis
  • Kroppkakor
  • Ärtsoppa och pannkakor

Listan kan göras oändligt mycket längre för även om vi tror att vi svenskar har en tråkig matkultur så kan inget vara mer fel. Vi har en rad variation av rätter och i och med att vi har fått in lite internationella smaker och maträtter och våra rätter utvecklas och smakkombinationen blir fantastisk. Så tyck inte att det är tråkigt med restauranger som serverar husmanskost utan prova olika restauranger som serverar samma rätt och öppna sinnena för hur husmanskosten har utvecklats till maträtter i världsklass.