Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Tre klassiska husman

Finns det något godare än husmanskost? Nä, det är väl knappast troligt. Det är någonting fantastiskt i att äta enkel mat, och samtidigt känna hur smaklökarna dansar. För det är just det som det handlar: det enkla tillsammans med det goda. Visst är mer avancerad mat också god, och visst kan smaklökarna dansa av det också – men, det krävs så mycket mer energi och ork att laga.

Husman på restaurang eller hemma?

Numera är det inte helt ovanligt att man går ut på restaurang för att äta smaskig husmanskost. En av Stockholms (kanske Sveriges?) bästa krogar är Tradition, vilken ligger på Tulegatan i Vasastan. De har öppet 11-22 på vardagar och från 16-22 på helger, och med tanke på  deras höga standard är det billigt att gå dit. Dessutom är alla rätter laktosfria, vilket verkligen är beundransvärt. Men även om restaurang är trevligt på alla sätt och vis, är inte husmanskost bäst – när den lagas själv? När den tillagas i hemmet, och man själv är kökschef? Jo. Det är nog så. Sen kanske många tycker att det är jobbigt att springa iväg och leta recept, att handla och så vidare. Men vet ni, det är verkligen inte krångligare än att man tar ett besök till www.matkasse.nu väljer den matkasse som passar bäst – så levereras alla matvaror till dörren. När de väl har levererats är det bara att leta fram ett recept, och ställa sig vid spisen. Har du beslutsångest? Här kommer tre klassiska recept som vi rekommenderar för en riktig husmans-fest: Toast Skagen, klassiska köttbullar och smaskig äppelpaj.

Så här gör du:

Toast Skagen med avokado och rom:

  1. Hacka 300 gram räkor, blanda med majonnäs och crème fraiche.
  2. Smaksätt med salt, cayennepeppar, dill och citronsaft.
  3. Tärna avokado och finhacka löken, tillsätt pepparrot.
  4. Rosta bröd och bred på smör.
  5. Bred på skagenröran och garnera med rom och citron.
  6. För lite finare effekt kan man ta på en dillkvist.

Köttbullar med lingon och potatis:

  1. Låt ströbröd, salt och peppar svälla i vatten.
  2. Riv i en halv gul lök på finsidan av rivjärnet.
  3. Arbeta ihop färs, lök och ströbröd tills du får en jämn och fin smet.
  4. Rulla färsen till bullar (ett tips är att blöta händerna innan du rullar) och stek sedan på medelstark värme.
  5. Koka upp potatis, ha gärna en klick smör i vattnet.
  6. Servera tillsammans med lingonsylt och njut njut njut!

Klassisk äppelkaka med vaniljsås:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form.
  3. Skala två stycken äpplen (gärna röda), och skär dessa i tunna skivor och/eller klyftor.
  4. Rör ihop smör och socker, tillsätt ägg och blanda tills smeten är smidig.
  5. Blanda mjöl och bakpulver, som sedan rörs ner i smeten.
  6. Häll smeten i formen och lägg i äppelklyftorna.
  7. Strö över med socker och kanel.
  8. Grädda i 60-75 minuter, och servera sedan med smaskig vaniljsås. Det är försvinnande gott!

Svensk husman när den är som bäst – eller hur? När maten är färdig är det bara att bjuda in gästerna och låta de slå sig ner för att avnjuta den svenska favoritmaten.