Gaggeska gården

Svensk husmanskost

Vad är egentligen hälsosamt?

Att hålla sig i form och träna har blivit mer och mer av en statuspryl de senaste åren, en svällande plånbok får se sig omsprungen av en svällande biceps och om dina sociala medier svämmar över av slimmade magar kan du räkna med att det är statussökare som statusuppdaterar. 

Långt bort är de tider då vi sänkte våra bekantas självförtroende genom att visa upp vår nya bil, vårt vackra hem eller våra dyra resor. Flextid på jobbet? Nej, flextid i spegeln på gymmet. Låt oss köra lite bingo, kolla på följande punkter och checka för alla de som du känner igen från flödet i dina sociala medier.

  • Bilder i gymspegeln med ett flertal framhävande filter, föreställande en vän med hårt spänd kropp, smartphone i ena handen och en shaker i andra.
  • Hashtags i stil med #nopainnogain #aldrigvila #hardwork #beastmode #beach13
  • Kesella, kyckling, broccoli, spenat. Bilder på alla måltider dyker ständigt upp, förutom när det är något onyttigt som inmundigas.
  • Incheckningar på diverse gym, inte sällan både på lunchen och på kvällen. Från samma person alltså.
  • X completed a 7,23 km run. Bekant? Runkeeper är alla hälsohetsares bästa kompanjon.
  • Ständigt tipsande, ”Söker du bra gym i Göteborg? Vill du minska fettprocent? Bästa sättet att intervallträna? Jag har alla svaren!”. Och bli inte förvånad om tipsaren i fråga har tränat i cirka en månad.
  • Motivationsbilder med Arnold – eller, jag menar Arnyoung – Schwarzenegger.

Kände du igen de flesta? Grattis, du har ett helt normalt flöde, för det är mer eller mindre så här hälsohetsen ser ut idag. Det vägs upp av de som gör arga motreaktioner och ilsket uttrycker hur trötta de är på alla hurtbullars uppdateringar. De flesta av dessa uppdateringar har också en underton av ”Jag är bättre än dig”, vilket retar upp många när de sitter nedsjunkna i soffan och har fredagsmys när de andra i flödet har fredagsfys.

För- och nackdelar

Visst är det bra att folk bryr sig om sin hälsa och sina kroppar, det är trots allt en väldigt positiv trend för folkhälsan att fler och fler väljer att bry sig om hälsan. Men som med allt så ska det tas i lagom doser, för många blir träningen och den strikta kosten till en besatthet, som det blev för Lisa Wieslander. Hon led av ortorexi, en form av ätstörning där fokus ligger på den optimala kosten och träningen. Detta är givetvis ingenting som är hälsosamt eller bör eftersträvas, men träning och kost är ändå något som alla borde bry sig om utan att låta det bli en fixering. Ett bra sätt kan vara att frigöra sig från hetsen på sociala medier, sluta uppdatera om allting och gör det för sin egen skull snarare än din images skull. Det är vad som kommer ge dig en god hälsa i långa loppet.